2012-01-05 Mitt första Stilleben

Något som jag totalt glömt bort är att jag gjorde ett stilleben till en fotouppgift i januari. Tänkte att jag skulle ta och dela med mig med den här. Det är faktiskt mitt allra första stilleben.
Uppgiften gick ut på att vi skulle göra ett skönhetsstilleben. Jag hade jättesvårt att hitta på något alls från första början. Min första idé var att jag kanske skulle skriva med ett läppstift, något i den stilen. Eftersom jag inte kom på något annat så tänkte jag att jag köper ett läppstift så blir det säkert bra. Jag kom fram till att min idé med att skriva med läppstiftet inte alls skulle funka så bra tillslut och jag började tänka om. Sen fick jag en snilleblixt, läppstiftet hette ju Vampire red, varför inte låta sig inspireras av det? Så då började jag tänka på vad som skulle kunna representera vampyrer och det självklara är ju såklart att de dricker blod. Så det är idén bakom bilden. Själv blev jag supernöjd för att vara mitt allra första stilleben.

Något som borde avslöjas också är att jag tog det hemma och endast använde mig av en lampa. Hur går det ihop sig tänker ni nu? Jo jag satte ihop tre bilder i en! Man får ta vad man haver ibland, ibland haver man inte så mycket.



FOTO: FRIDA LARSSON

2012-02-09 Girl in white #2 (Jennie G)



FOTO: FRIDA LARSSON

Kamerans inställningar del 1

ISO
När man ställer in ISO känsligheten ställer man in ljuskänsligheten på kamerans sensor, det vill säga hur mycket ljus som släpps in på sensorn, kamerans sensor motsvarar den analoga filmen. I dåliga ljusförhållanden har man oftest ett lite högre ISO tal, vid ett högre tal släpps nämligen mer ljus in på sensorn och man kan ha en längre slutartid och därmed undvika suddiga bilder.

ISO talet ska vara det första man ställer in på kameran. Det är något man baserar på ljusförhållanden. Ju bättre ljus det är ju lägre iso tal ska man välja. Vid sämre ljusförhållanden kan man ha ett högre tal, dock ska man vara medveten om att ju högre ISO desto mer risk för att bilderna blir korniga eller brusiga.
En grundregel är att ha så lågt ISO så möjligt. Ett lägre ISO ger nämligen mycket bättre kvalité på bilderna. Det finns egentligen bara en anledning att höja ISO värdet och det är om slutartiden blir för lång så du får oskarpa bilder. Vid en slutartid som 1/60 bör man antingen ha stativ eller höja ISO talet, för vid 1/60 eller lägre slutartid finns det en väldigt stor risk att få bilder som är oskarpa.

ISO skalan:

ISO 100 - utomhus en solig dag
ISO 200 - utomhus en molnig dag
ISO 400 - utomhus i skugga eller inomhus med mycket ljus
ISO 800 - inomhus
IS0 1600 - kvällstid och i svagare ljus

Dessa värden kan vara bra att tänka på och utgå ifrån i de olika ljusförhållandena.


SLUTARTID
Slutaren bestämmer exponeringstiden, det vill säga hur länge sensorn i kameran utsätts för ljus. Slutaren fungerar som en lucka som öppnas och stängs igen, ju längre tid den är öppen desto mer ljus kommer in. Slutartiden mäts i bråkdelar av en sekund exempelvis: 1/125 s.

Förutom att reglera mängden ljus som träffar sensorn kan också slutartiden påverka skärpan. Ju längre slutartid du har ju större risk för oskärpa är det. Det finns såklart gånger då denna oskärpa är önskad, då handlar det oftast om att man vill ha en rörelse i bilden.
Så sammanfattat: Korta slutartider fryser en bild, det blir en skarp bild. Medan istället långa slutartider ger en rörelse.

I min kamera kan jag välja slutartiden mellan 30" det vill säga 30 sekunder och 8000 som är 1/8000.

På de flesta kamerorna ställer man in slutartiden på primärratten, mitt förslag är om du inte vet hur du ska ställa in slutartiden är att du läser hur du gör i manualen som du fick med din kamera.


BLÄNDARE
Medan slutartiden bestämmer hur länge sensorn exponeras, så bestämmer bländaren hur mycket ljus som släpps in. Det är alltså slutaren tillsammans med bländaren som bestämmer exponeringen. Ju mindre bländaröppningen är ju mindre ljus släpps in.
Det krångliga i det hela är siffrorna, en stor bländaröppning har nämligen ett lågt bländarvärde t.ex 1,4 medan en liten bländaröppning har ett högt bländarvärde t.ex 22.

Bländarvärdet anges med bokstaven "f", exempel: f1,4 eller f22.


En annan viktig funktion bländaren har är att den påverkar skärpedjupet, det vill säga hur långt/hur mycket av bakgrunden som syns i bilden, om en bild är skarp ända från förgrunden till bakgrunden. Vid ett lågt tal som f1,4 får bilden ett kort skärpedjup, det vill säga att vi inte ser så mycket av bakgrunden, den blir som lite suddig. Vid ett högt tal som f22 får bilden ett långt skärpedjup, det vill säga att bilden blir skarp ända från förgrunden till bakgrunden, vi kan alltså se vad som är bakom vårat motiv.


TIPS! För att framhäva vårat motiv kan vi alltså påverka bländaren för att ändra skärpedjupet.

Obs! Det är objektivet som påverkar hur låg och hög bländare du kan få.


VITBALANS
Vitbalansen ställer in ljusets färg. Allt ljus har nämligen färg i sig, taklampan inomhus har en gulaktig färg medan dagsljuset ute har en mer blåaktig färg. Det är inget vi direkt tänker på eftersom vårat öga uppfattar en vit yta som vit oavsett om det är i skenet från ett värmeljus eller dagsljuset. Detta uppfattar dock inte våra kameror lika bra som vi så det är något vi måste tänka på när vi fotograferar.


Det finns flera sätt att ställa in vitbalansen i kameran:


Man kan använda sig enkelt av Auto, dock är inte det något jag rekomenderar att man gör då det enkelt kan bli fel färgton.

- Det finns förinställda inställningar för olika typer av ljus som man kan använda sig av: Glödlampa, Lysrör, Direkt solljus, Blixt, Moln och Skugga. Mycket mer pålitligt men det kan fortfarande bli fel färgton.

Jag tycker att det bästa är att man helt enkelt ställer in vitbalansen själv, om man vill ställa in den helt manuellt finns det två sätt att göra detta på.

- PRE förinställ manuellt. Ett väldigt enkel variant där du fotograferar en vit yta i det ljus som du ska fotografera i och väljer det som din vitbalans. Lätt som en plätt och oftast blir det rätt!

Det andra alternativet är att ställa in den helt själv.

- K välja färgtemperatur. Där man väljer en färgton utifrån värden från Kelvin skalan (2500-10000K). Det är såklart jättesvårt att veta exakt vilket värde man ska välja, men skalan är ganska bra då man samtidigt kan få till exakt rätt färgton.

Det finns dock en liten Kelvin skala-guide man kan utgå på ett ungefär ifrån

Kelvin skalan:

1900-2800K - Stearinljus
2800-3400K - Glödlampor
3400- ca 4000K - Studiolampor
från ca 4000-5500K Dagsljus, OBS! svårt att säga exakt då dagsljus skiftar beroende på tid, årstid, om det är molnigt osv.
5500-7000K - Blixtar/Lysrörsljus
7000-11000K - Molnigt väder/skugga
11000-18000 - Blå himmel

TIPS! När det kommer till vitbalansen kan det ibland vara effektfullt och förstärka en bild genom att välja "fel" vitbalans.


Jag hoppas att jag förklarat på ett bra sätt, är det några problem eller något du inte förstår kan du antingen maila mig ([email protected]) eller kommentera inlägget så ska jag hjälpa till så gott det går.

OBS! Se också: Kamerans inställningar del 2

Bokmärkes länk

Något som är smart att ha på sin blogg är en bokmärkes länk så att dina läsare kan göra din blogg till ett bokmärke, en försäkran om att de hittar tillbaka ;)

det går båda att skapa en vanlig enkel länk och en bildlänk.



Steg 1

Gå in på kodmallar och klistra in följande kod precis innan </head>, gör samma sak på alla kodmallar.

<script type="text/javascript">

/***********************************************

* Bookmark site script- © Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)

* This notice MUST stay intact for legal use

* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code

***********************************************/

/* Modified to support Opera */

function bookmarksite(title,url){

if (window.sidebar) // firefox

window.sidebar.addPanel(title, url, "");

else if(window.opera && window.print){ // opera

var elem = document.createElement('a');

elem.setAttribute('href',url);

elem.setAttribute('title',title);

elem.setAttribute('rel','sidebar');

elem.click();

}

else if(document.all)// ie

window.external.AddFavorite(url, title);

}

</script>



Steg 2

Gå längre ner i kodmallen för att placera själva bokmärkes koden. Kanske vill du ha den i menyn, i så fall ska du leta upp <dive id="side">, klistra in EN av följande koder nedan <dive id="side">.

<a href="javascript:bookmarksite('Dinblogg', 'dinbloggadress')">Bokmärk</a>
Denna kod är en vanlig text-länk

Om du hellre vill ha en bildlänk ska du klistra in följande

<a href="javascript:bookmarksite('Dinblogg', 'dinbloggadress')"><img src="adressentillbildenhär" border="0"></a>



Steg 3

I det tredje och sista steget ska du ändra på följande:

Om du har text-länk:
Där det står "Dinblogg" skriver du ditt bloggnamn
Där det står "Dinbloggadress" skriver du adressen till din blogg
Där det står "Bokmärk" skriver du vad du vill att länken ska heta.

Om du har en bildlänk:
Där det står "Dinblogg" skriver du ditt bloggnamn
Där det står "Dinbloggadress" skriver du adressen till din blogg
Där det står "adressentillbildenhär" skriver du in adressen till din bild




Jag hoppas att ni kan få någon hjälp av inlägget och att jag förklarat det bra, om du skulle ha några problem är det bara att kontakta mig via [email protected], eller kommentera inlägget så ska jag göra det jag kan för att hjälpa dig. Lycka till!

2012-02-09 Girl in white (Jennie G)



FOTO: FRIDA LARSSON

Placera text/objekt var du vill

En väldigt bra kod att kunna, den här koden gör det nämligen möjligt att placera en text eller ett objekt vart du vill i din blogg. Hur bra som helst eller hur? Och enkelt är det också!

Låt oss kalla det här texten/objektet eller vad det nu ska vara för textobjekt1, självklart kan du döpa det till något annat.


Steg 1

Såhär ser själva koden som ska in i kodmallen ut:
<div id="textobjekt1">placera texten/objektet här</div>

* TIPS: där det står "placera texten/objektet här" kan du sätta in en text, bild, länk, vad du vill. Om det är en text kan du även använda dig av font koderna som jag tidigare pratat om och anpassa texten helt efter tycke. Du kan också lägga in en länk, som är anpassad specifikt för där den ska placeras


Placera koden i kodmallen.
Mitt tips är att placera objektet längst ned så hittar man det lätt.

Så om man ska placera den längst ner så placerar man koden mellan följande koder såhär:


<img src="http://stats.blogg.se/?id=${BlogID}" border="0" width="0" height="0" alt="" />
<div id="textobjekt1">placera texten/objektet här</div>
</body>
</html>


Glöm inte att spara kodmallen och att göra samma sak på alla andra kodmallar!


Steg 2

Nu ska vi sätta in en kod i stilmallen, som ser ut såhär:

#textobjekt1 {
position: absolute;
top: 25px;
left: 620px;
}



*glöm inte att döpa koden i stilmallen till samma sak, som i det här fallet är textobjekt1

Du kan placera koden vartsomhelst i stilmallen det spelar inget roll vart.

Du ändrar texten/objektets position genom att ändra siffrorna efter top och left.


Jag hoppas att jag förklarat på ett bra sätt, om det är några oklarheter maila ([email protected]) eller kommentera inlägget så ska jag hjälpa till så gott det går. Lycka till med kodandet!

Objektivets beteckningar och förkortningar

Något som kan vara bra att veta när man ska köpa ett objektiv är vad alla dessa beteckningar och förkortningar är för något, vad de innebär och betyder. För alla objektiv passar inte till alla kameror. Därför tänkte jag försöka förklara lite om dessa beteckningarna vad de innebär.


Brännvidd
- Man skulle kunna säga att brännvidden är måttet på objektivets förstoring och perspektiv, det mäts i millimeter. Det finns både objektiv med variabel brännvidd (zoom-objektiv) t.ex 70-200 mm och fast brännvidd exempelvis 50mm. Ett objektiv med en variabel brännvidd innebär att man kan ändra eller variera brännvidden.

Om objektivet har en kortare brännvidd kallas det vidvinkelobjektiv och om objektivet har en lång brännvidd kallas det telezoom objektiv eller teleobjektiv. Ett objektiv med extremt kort brännvidd kallas fish-eye. Ett normalobjektiv, ligger på 50mm och ger samma perspektiv som vi ser med ögat.

Bländare - Bländaren bestämmer, precis som slutartiden, exponeringen, det vill säga att hur mycket ljus som kommer in i objektivet. Bländaren bestämmer också skärpedjupet, vilket är bländarens viktigaste funktion. Anges med bokstaven f. Exempel: f. 1.4.


Nikon (Nikkor)
DX - Passar endast till kameror med mindre sensorformat, det vill säga att det går inte att använda på en fullformatskamera. Jag skulle dock rekomendera att inte köpa objektiv med begränsningen DX om man då vill senare uppgradera och köpa en fullformatkamera.
VR - Bildstabilisator, (Vibration Reduction).
AF - Objektiv som endast passar till kameror med inbyggt autofokus.
AF-S - Inbyggd autofokus i objektivet.
IF - Intern Fokus, fokus ligger inne i objektivet vilket betyder att inte linsen rör på sig. En mer exklusiv funktion.
ED - Bättre skärpa och minskad kromatisk aberration (Extra-low Dispersion).
D - Ett objektiv med beteckningen D har ett speciellt mätsystem för exponering och blixt, är mer korrekt i mätningen än andra objektiv.
G - Det är i princip samma sak som D, fast objektivet saknar bländarring.

Canon
EF - Ett objektiv med autofokus, passar till både fullformatskameror och kameror med mindre sensorformat (Electro-focus).
EF-S - Passar endast till kameror med mindre sensorformat.
IS - Bildstabilisator (Image Stabilizer).
USM - Snabb och med nästan ljudlös fokusering (Ultra Sonic-motor).
L - Objektiv med bättre kvalité (Luxury).
DO - (Diffractive Optical).

Tamron
DI II - Passar till mindre sensorformat.
DI - Passar till fullformat men även också till kameror med mindre sensorformat.
VC - Bildstabilisator.
IF - Intern fokus (Intern focus), fokusering inuti objektivet, en funktion som är lite mer exklusivt.
LD - Låg Dispesion, (Low Dispersion). Motverkar kromatisk aberration och ger bättre skärpa och kontrast.
SP - Bättre prestanda.
XR - Ett objektiv med högre kvalité.
USD - Snabb och ljudlös autofokus (Ultra Sonic-motor).

Sigma
DC - Anpassade och passar till kameror med minre sensorformat.
DG - Passar till kameror med fullformat men även till kameror som har mindre sensorformat.
OS - Bildstabilisator.
HSM - Snabb och ljudlös autofokus (Hyper Sonic-motor).
IF - Intern fokus (Intern focus).
APO - Låg Dispesion, (Low Dispersion). Motverkar kromatisk aberration och ger bättre skärpa och kontrast.
EX - Bästa prestanda.
ASP - Förbättrad prestanda och en kompakt storlek.


Finns inte de objektiven du vill eller kan köpa med? Kommentera eller maila mig om det så ska jag försöka skriva till det.

Bild som länk

I det här inlägget hade jag tänkt att förklara hur man gör en bild till en länk i två enkla steg.


1. Ladda upp bilden på bloggen och kopiera bildadressen, lägg gärna in den i ett vanligt word dokument eller något så länge.

2. Skriva själva koden.

En vanlig länkkod ser ut som följande: <a href="adressentilllänk">text här</a>

Men vi vill inte att det ska vara någon text, utan en bild därför byter vi ut "text här" mot en bildkod.

En bildkod ser ut såhär: <img src="adressentillbilden" border="0">

Den slutliga koden ser alltså ut såhär: <a href="adressentilllänk"><img src="adressentillbilden" border="0"></a>
Ändra "adressentilllänk" till länkadressen och "adressentillbilden" mot adressen till din bild. Sen är det klart!


Som vanligt om det skulle dyka upp problem är det bara att maila ([email protected]) eller kommentera inlägget! Lycka till!

2012-02-23 Time passing by #2


FOTO: FRIDA LARSSON

En favorit från 2011 (2011-10-30)

En av mina absoluta favoritbilder jag har tagit på barn, det är verkligen en bild som jag är superstolt över! Modell är min lilla kusin Tyra.

FOTO: FRIDA LARSSON

2012-02-23 Time passing by #1



FOTO: FRIDA LARSSON

Ändra utseende på text

Vem vill inte kunna styra exakt hur ens text ser ut? Därför tänkte jag dela med mig av hur man ändrar utseende på sin text.

Såhär ser de olika koderna ut:

<font size="5">text här</font> - bestämmer storleken på texten, siffran 5 (som är storleken) går att ändra till den storlek som önskas.
<font face="arial">text här</font> - bestämmer teckensnittet/fonten, arial (som är fonten) går självklart att ändra på till valfri font. Tänk dock på att alla som läser din blogg måste ha samma sorts font installerad. Man kan dock komma undan med hjälp av Google web fonts, designadinblogg.se har en jättebra guide för detta, klicka här för att komma dit!
<font color="#000000">text här</font> - bestämmer färgen på texten, ändra 000000 till den färg du vill ha.

Såhär kan alla koderna tillsammans se ut:
<font face="arial" size="5" color="#000000">text här</font>

Inte superkrångligt, om du skulle behöva hjälp med något så är det bara att maila ([email protected]) eller kommentera inlägget! Lycka till!

Ändra färg på en specifik länk

Det här inlägget handlar om hur man ändrar färg på en specifik länk.


Såhär ser koden ut för att ändra färgen på en länk:
style="color: #000000"
*Ändra till din färg där det står: 000000

Det enda vi egentligen behöver göra är att sätta in den koden i länkkoden.

En vanlig länkkod ser ut såhär:
<a href="adressentilllänken">Vad länken heter</a>

Kombinerat ser alltså koden ut såhär:
<a href="adressentilllänken" style="color: #000000">Vad länken heter</a>

Sen är det klart!

Inte så himla svårt alltså! Om ni skulle stöta på några problem så kan ni antingen kontakta mig på min mail: [email protected], eller så kan ni kommentera inlägget så ska jag hjälpa er! Lycka till!

MODEFOTO

Som rubriken avslöjar så ska jag ska jag fota modefoto. Den 1-2 Mars, alltså i nästa vecka. Fick ett mejl från min fotolärare som frågade vilka som var intresserade, självklart svarade jag att jag var det med en gång. Jag är så otroligt lycklig och taggad för att plåta mode, det är något jag velat göra väldigt länge. Vi ska arbeta med riktiga modeller, make-up artister och stylister, hur coolt som helst! Det kan knappast bli bättre just nu!
Självklart kommer det att komma upp bilder från detta på bloggen så ni läsare kan få se vad jag åstadkom.


Skapa en kontakta mig/mail länk

Istället för att skriva ut sin email adress kan man enkelt skapa en länk som öppnar upp ett mailprogram (ex. outlook, gmail, Windows Live Mail osv.). På så sett kan den som vill nå dig på ett snabbt, smidigt och enkelt sätt.

Koden är väldigt enkel och ser ut såhär:
<a href="mailto:dinmailadress">Kontakta mig här!</a>

Det enda du behöver göra är att ändra så mailet är kopplat till din mailadress, och det gör du genom att skriva in mailadressen där det står: dinmailadress. Texten där det står: Kontakta mig här!, kan du självklart enkelt byta ut mot vad du vill att det ska stå.

Hoppas att det går bra för er med kodandet, som vanligt är det bara att maila mig ([email protected]) eller kommentera inlägget om det är några problemas. Lycka till!

Ritplatta - min bästa vän i redigeringen

Att köpa en ritplatta är en av de bästa grejerna jag har gjort. Det underlättar otroligt mycket i redigeringen jämfört om man använder sig av en mus eller om man har en laptop med en touchpad. Det är som mer träffsäkert på något vis, man kommer åt saker bättre. Det är något som jag verkligen tipsar er läsare om, speciellt för er som fotar porträtt, det är suveränt för retuscheringen!

Själv har jag köpt min kompis gamla wacom bamboo fun, den är en ganska enkel variant men funkar superbra för mig och jag är jättenöjd med den. Om man inte vill lägga ut flera tusen på en ritplatta, så är det ganska smart att kolla in tradera och blocket och köpa en begagnad som jag gjorde.

FOTO: FRIDA LARSSON

Öppna länk i nytt fönster

Något som jag blev väldigt irriterad på när jag började blogga var att jag inte visste hur man fixade så att specifika länkar kunde öppnas i nya fönster. För när jag skulle länka till någon annans blogg eller till mitt Flickr konto så ville jag inte att det skulle öppnas i samma fönster. Tillslut så hittade jag den och lärde mig hur den fungerade.

Så för att ni inte ska bli irriterade över det här precis som jag blev så delar jag med mig av koden. OBS! Tänk på att den här koden fungerar bara (så vitt jag vet) i kodmallen!


Såhär ser koden ut för att en länk ska öppnas i ett nytt fönster:
target="_blank"

Det enda vi egentligen behöver göra är att sätta in den koden i länkkoden.

En vanlig länkkod ser ut såhär:
<a href="adressentilllänken">Vad länken heter</a>

Kombinerat ser alltså koden ut såhär:
<a href="adressentilllänken" target="_blank">Vad länken heter</a>


Inte så himla svårt alltså! Har ni några problem med länken och vill ha hjälp så kan ni antingen kontakta mig på min mail: [email protected], eller kommentera inlägget! Lycka till!

Bloggdesign tips varje dag v.8!

Jag är inte proffs på det här med bloggdesign, men jag kan ett och annat så jag tänkte att den här veckan ska jag dela med mig av ett tips varje dag klockan tolv! Med undantag för dagens bloggdesign tips. Hoppas att det kan komma att hjälpa er och eran bloggdesign.

Ni är välkomna att komma med förslag på vad ni vill ha för slags tips!

2012-02-20 Gamla Kameror

Man kan inte låta bli att älska gamla kameror, i alla fall inte om man heter Frida Larsson. Det är något speciellt med just gamla kameror som fascinerar mig. Antika saker överhuvudtaget fascinerar mig. Det finns ett djup där, en själ på något vis, låter säkert hur tokigt som helst i era öron. Men jag märker ju till och med när jag skriver om det att det finns en speciell plats för gamla kameror och andra antika saker i mitt hjärta.
Idag så har jag tagit en bild på min favorit bland min lilla "gamla-kamera-samling". Gjorde en liten vintage redigering på bilden, för att ta fram det här lite gamla. Vad tycker ni? Blev det snyggt?

Min favorit bland min gamla kamerasamling.


Detta är fotat på köksbordet bredvid ett fönster, med hjälp av en reflexskärm har jag reflekterat ljuset så det är någorlunda jämnt fördelat på kameran.

FOTO: FRIDA LARSSON

2012-02-09 Jennie G Arketypiskt Porträtt


Ett arketypiskt porträtt på min kompis Jennie till en fotouppgift i skolan. Bilden pryder också min header som ni kan se.
FOTO: FRIDA LARSSON

2012-02-09 Jennie G Autentiskt Porträtt


Ett autentiskt porträtt på min kompis Jennie till en fotouppgift i skolan.
FOTO: FRIDA LARSSON

Barn bilder under 2011

Eftersom jag har bytt blogg så tänkte jag göra ett slags "arkiv" inlägg där jag visar upp mina bilder från 2011 så ni läsare kan se vad jag gjorde det året och mer kan se min utveckling. Det är självklart i kronologisk ordning med de äldsta bilderna överst och de nyaste underst. Det här är mitt porfolio/arkiv under 2011 kategori - Barn.

2011-04-01 Ebba och Vera (kusinerna)












2011-06-11 Ebba och Vera (kusinerna)






2011-06-14 Ebba och Vera (kusinerna)


2011-10-02 Felicia, Benjamin och Nellie








2011-10-30 Tyra, Ebba och Vera.






Skrevs egentligen den 24 feb 18:01

FOTO: FRIDA LARSSON

Djur bilder under 2011

Eftersom jag har bytt blogg så tänkte jag göra ett slags "arkiv" inlägg där jag visar upp mina bilder från 2011 så ni läsare kan se vad jag gjorde det året och mer kan se min utveckling. Det är självklart i kronologisk ordning med de äldsta bilderna överst och de nyaste underst. Det här är mitt porfolio/arkiv under 2011 kategori - Djur.

Jag har dock inte fotograferat så mycket djur under 2011.

2011-08-22, kattungar.




2011-09-29 Öland, en fotouppgift i Foto A, naturfoto.


Det är inte mycket för världen men det är något i alla fall!
Skrevs egentligen den 24 feb 17:23.

FOTO: FRIDA LARSSON

Natur & Landskaps bilder under 2011

Eftersom jag har bytt blogg så tänkte jag göra ett slags "arkiv" inlägg där jag visar upp mina bilder från 2011 så ni läsare kan se vad jag gjorde det året och mer kan se min utveckling. Det är självklart i kronologisk ordning med de äldsta bilderna överst och de nyaste underst. Det här är mitt porfolio/arkiv under 2011 kategori - Natur & Landskap.


2011-08-13 Blommor vid vattnet.






2011-09-29 Småland, kohage. En uppgift i Foto A, naturfoto.


2011-09-29 Öland. En uppgift i Foto A, naturfoto.










2011-09-30 Malmö, en fotouppgift i Foto A, naturfoto.


Skrevs egentligen den 24 feb 16:47.

FOTO: FRIDA LARSSON

Eftersom jag har bytt blogg så tänkte jag göra ett slags "arkiv" inlägg där jag visar upp mina bilder från 2011 så ni läsare kan se vad jag gjorde det året och mer kan se min utveckling. Det är självklart i kronologisk ordning med de äldsta bilderna överst och de nyaste underst. Det här är mitt porfolio/arkiv under 2011 kategori - Natur & Landskap.


Porträtt bilder under 2011

Eftersom jag har bytt blogg så tänkte jag göra ett slags "arkiv" inlägg där jag visar upp mina bilder från 2011 så ni läsare kan se vad jag gjorde det året och mer kan se min utveckling. Det är självklart i kronologisk ordning med de äldsta bilderna överst och de nyaste underst. Det här är mitt porfolio/arkiv under 2011 kategori - porträtt.


Detta är en kalender jag och min bästa kompis gjorde under det första gymnasieåret där på vårterminen, det här är mina favoriter av de bilderna jag tog och fixade ihop. Modell (& bästa vän): Sofia Andersson.


Porträtt i solnedgången, Red Fire, Modell: Mikaela Jacobsson.


2011-08-28 Alice i underlandet tema, ett tema som jag fortfarande är väldigt fascinerad av och inte riktigt kan släppa. Modell: Mikaela Jacobsson.






2011-09-15 En uppgift i Foto A, FBL003, mystisk bild. Modell: Rebecca Johansson.


2011-09-15 Modell: Ida Axelsdotter.




2011-09-23 En uppgift i Foto A, FBL004, Hårt sidljus. Modell: Ida Axelsdotter.


2011-09-24 En uppgift i Foto A, FBL004, Mjukt ljus. Modell: Maria Bergqvist.


2011-09-29 En uppgift i Foto A, FBL004, Motljus/Dåligt ljus. Modell: Andreas och Jenny.


2011-10-14 Medeltids tema. Modell: Ida Axelsdotter.








2011-10-19 Hiding in the dark. Modell: Elina Johansson-Wallin.




2011-11-14 Kusinerna, det är en bild som jag har tagit på mig och mina kusiner till min farmor och farfar i julklapp.


Skrevs egentligen den 24 feb 16:21

FOTO: FRIDA LARSSON

I Kameraväskan

Här finns en fullständig lista på hela min kamerautrustning med en liten beskrivning av produkten och även priset på produkten när jag köpte den, samt när produkten köptes.


· KAMERA:

Nikon D700
En fullformatkamera av Nikons mer avancerade kameror. Den bygger på samma teknik som sin storebror D3.
Köptes sommaren 2011 (11/8) på dustinhome.se för 19 470 kr.

Nikon D80 (Min första kamera)
En mycket fin första kamera som tjänat mig väldigt bra under dessa år. Som numera pensioneras till "vanlig kamera", vilket innebär att detta är min andra kamera/reserv kamera.
Köptes vintern 2007 (27/12) på Expert tillsammans med kitobjektivet/standardobjektivet (se nedan under listan med objektiv inom parantes) för 8298 kr tillsammans när det var en drive (rabatt/extrapris). (Kamerans egentliga värde då 8999 kr.)

· OBJEKTIV:

Tamron Objektiv AF SP28-75/2,8D DI IF XR till Nikon
Ett allround objektiv, som fått mycket bra kritik. Objektivet passar bra till det flesta tillfällen. Har även en liten macrofunktion.
Köptes sommaren/hösten 2011 (13/9) på scandinavianphoto.se för 4295 kr.

AF-S Nikkor 50mm f/1.4G
Ungefär samma objektiv som AF Nikkor 50mm f/1.4D, förutom att det inte finns någon bländarring, köptes för att det andra objektivet var glappt. Utmärkt för portträttfotografering, ej zoom, normal brännvidd.
Köptes sommaren 2011 (19/8) på fotokungen.se för 2980 kr.

AF Nikkor 50mm f/1.4D (Objektivet är glappt)
Ett utmärkt objektiv vid porträttfotografering, har ej zoom. Normal brännvidd.
Köptes vintern 2009 (17/1) på Expert för 2999 kr.

AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED
Ett mycket bra telezoom objektiv, lämpar sig bäst vid fotografering från långt håll, där motivet är långt borta eller litet som t.ex vid fotografering av fåglar.
Köptes sommaren 2008 (26/6) på Expert för 4849 kr.

- Objektiven till Nikon D80 (EJ OBJEKTIV FÖR FULLFORMATSKAMEROR):

AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Vad jag kallar mitt allroundobjektiv, det är bra till de flesta tillfällena.
Köptes hösten/vintern 2010 (5/10) på Expert för 2799 kr.

(Samt kit-objektivet: AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G EDII
värde då 2008 (27/12) 2499 kr)

· TILLBEHÖR:

Minneskort
Sandisk Ultra CompactFlash 16 GB (Nikon D700). 
Köptes 2011-08-12 på Elgiganten för 599 kr.

(Sandisk Ultra II 2.0 GB till Nikon D80)

UV filter
av sorten: Kenko samt Hama. Till samtliga objektiv. - 249 kr +  2 x 269kr + 279 kr + 0kr (tack dustinhome.se för att ni klantade er!)
(köpta vid tre olika tillfällen men i samma butik - Expert).

Stativ
Velbon Sherpa 803R, trebens stativ samt bordsstativ i ett.
Köptes 2008-10-21 på dustinhome.se för 1 195 kr.

Reflexskärm
Ø 80 cm, 5 i 1 (guld, vit, silver, svart + softbox "funktion")
Reflekterar ljus, mycket bra hjälpmedel vid porträttfotografering för att lysa upp ansiktet och förhindra massa skuggor. 
Köptes 2011-08-08 på tvspelsweb.se för 279 kr.

Kameraväska
Tamrac pro 8, en underbart stor och rymlig väska
Köptes ej av mig, var en julklapp från mina föräldrar, dock kostade den 995 kr.

National Geographic Earth Explorer Midi Shoulder Bag
Köptes någon tid efter kameran på Expert för 800 kr.


TOTALT har jag lagt: 49 629 kr på min kamerautrustning.

FRIDA LARSSON
Jag är en 19 årig tjej som brinner för fotografering, photoshop och allt som hör där till. Jag älskar att vara kreativ och att få uttrycka mig på så vis. Mitt mål i livet är att kunna jobba med det jag älskar att göra. Följ gärna min utveckling här på bloggen. Här kommer du hitta allt från bilder jag har tagit, tips, och bakom kulisserna bilder, det vill säga det mesta som rimmar på foto!

KONTAKT:
[email protected]


ARKIV 2012
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.

ARKIV 2013
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.
PORTRÄTT
BARN
MODE & MODELL
DJUR
NATUR & LANDSKAP
STILLEBEN
BAKOM KAMERAN
I KAMERAVÄSKAN
FOTOGRAFERINGSTIPS
PHOTOSHOP TIPS
BLOGGDESIGN TIPS
STARTSIDAN
FLICKR
BLOGLOVIN'