Kamerans inställningar del 1

ISO
När man ställer in ISO känsligheten ställer man in ljuskänsligheten på kamerans sensor, det vill säga hur mycket ljus som släpps in på sensorn, kamerans sensor motsvarar den analoga filmen. I dåliga ljusförhållanden har man oftest ett lite högre ISO tal, vid ett högre tal släpps nämligen mer ljus in på sensorn och man kan ha en längre slutartid och därmed undvika suddiga bilder.

ISO talet ska vara det första man ställer in på kameran. Det är något man baserar på ljusförhållanden. Ju bättre ljus det är ju lägre iso tal ska man välja. Vid sämre ljusförhållanden kan man ha ett högre tal, dock ska man vara medveten om att ju högre ISO desto mer risk för att bilderna blir korniga eller brusiga.
En grundregel är att ha så lågt ISO så möjligt. Ett lägre ISO ger nämligen mycket bättre kvalité på bilderna. Det finns egentligen bara en anledning att höja ISO värdet och det är om slutartiden blir för lång så du får oskarpa bilder. Vid en slutartid som 1/60 bör man antingen ha stativ eller höja ISO talet, för vid 1/60 eller lägre slutartid finns det en väldigt stor risk att få bilder som är oskarpa.

ISO skalan:

ISO 100 - utomhus en solig dag
ISO 200 - utomhus en molnig dag
ISO 400 - utomhus i skugga eller inomhus med mycket ljus
ISO 800 - inomhus
IS0 1600 - kvällstid och i svagare ljus

Dessa värden kan vara bra att tänka på och utgå ifrån i de olika ljusförhållandena.


SLUTARTID
Slutaren bestämmer exponeringstiden, det vill säga hur länge sensorn i kameran utsätts för ljus. Slutaren fungerar som en lucka som öppnas och stängs igen, ju längre tid den är öppen desto mer ljus kommer in. Slutartiden mäts i bråkdelar av en sekund exempelvis: 1/125 s.

Förutom att reglera mängden ljus som träffar sensorn kan också slutartiden påverka skärpan. Ju längre slutartid du har ju större risk för oskärpa är det. Det finns såklart gånger då denna oskärpa är önskad, då handlar det oftast om att man vill ha en rörelse i bilden.
Så sammanfattat: Korta slutartider fryser en bild, det blir en skarp bild. Medan istället långa slutartider ger en rörelse.

I min kamera kan jag välja slutartiden mellan 30" det vill säga 30 sekunder och 8000 som är 1/8000.

På de flesta kamerorna ställer man in slutartiden på primärratten, mitt förslag är om du inte vet hur du ska ställa in slutartiden är att du läser hur du gör i manualen som du fick med din kamera.


BLÄNDARE
Medan slutartiden bestämmer hur länge sensorn exponeras, så bestämmer bländaren hur mycket ljus som släpps in. Det är alltså slutaren tillsammans med bländaren som bestämmer exponeringen. Ju mindre bländaröppningen är ju mindre ljus släpps in.
Det krångliga i det hela är siffrorna, en stor bländaröppning har nämligen ett lågt bländarvärde t.ex 1,4 medan en liten bländaröppning har ett högt bländarvärde t.ex 22.

Bländarvärdet anges med bokstaven "f", exempel: f1,4 eller f22.


En annan viktig funktion bländaren har är att den påverkar skärpedjupet, det vill säga hur långt/hur mycket av bakgrunden som syns i bilden, om en bild är skarp ända från förgrunden till bakgrunden. Vid ett lågt tal som f1,4 får bilden ett kort skärpedjup, det vill säga att vi inte ser så mycket av bakgrunden, den blir som lite suddig. Vid ett högt tal som f22 får bilden ett långt skärpedjup, det vill säga att bilden blir skarp ända från förgrunden till bakgrunden, vi kan alltså se vad som är bakom vårat motiv.


TIPS! För att framhäva vårat motiv kan vi alltså påverka bländaren för att ändra skärpedjupet.

Obs! Det är objektivet som påverkar hur låg och hög bländare du kan få.


VITBALANS
Vitbalansen ställer in ljusets färg. Allt ljus har nämligen färg i sig, taklampan inomhus har en gulaktig färg medan dagsljuset ute har en mer blåaktig färg. Det är inget vi direkt tänker på eftersom vårat öga uppfattar en vit yta som vit oavsett om det är i skenet från ett värmeljus eller dagsljuset. Detta uppfattar dock inte våra kameror lika bra som vi så det är något vi måste tänka på när vi fotograferar.


Det finns flera sätt att ställa in vitbalansen i kameran:


Man kan använda sig enkelt av Auto, dock är inte det något jag rekomenderar att man gör då det enkelt kan bli fel färgton.

- Det finns förinställda inställningar för olika typer av ljus som man kan använda sig av: Glödlampa, Lysrör, Direkt solljus, Blixt, Moln och Skugga. Mycket mer pålitligt men det kan fortfarande bli fel färgton.

Jag tycker att det bästa är att man helt enkelt ställer in vitbalansen själv, om man vill ställa in den helt manuellt finns det två sätt att göra detta på.

- PRE förinställ manuellt. Ett väldigt enkel variant där du fotograferar en vit yta i det ljus som du ska fotografera i och väljer det som din vitbalans. Lätt som en plätt och oftast blir det rätt!

Det andra alternativet är att ställa in den helt själv.

- K välja färgtemperatur. Där man väljer en färgton utifrån värden från Kelvin skalan (2500-10000K). Det är såklart jättesvårt att veta exakt vilket värde man ska välja, men skalan är ganska bra då man samtidigt kan få till exakt rätt färgton.

Det finns dock en liten Kelvin skala-guide man kan utgå på ett ungefär ifrån

Kelvin skalan:

1900-2800K - Stearinljus
2800-3400K - Glödlampor
3400- ca 4000K - Studiolampor
från ca 4000-5500K Dagsljus, OBS! svårt att säga exakt då dagsljus skiftar beroende på tid, årstid, om det är molnigt osv.
5500-7000K - Blixtar/Lysrörsljus
7000-11000K - Molnigt väder/skugga
11000-18000 - Blå himmel

TIPS! När det kommer till vitbalansen kan det ibland vara effektfullt och förstärka en bild genom att välja "fel" vitbalans.


Jag hoppas att jag förklarat på ett bra sätt, är det några problem eller något du inte förstår kan du antingen maila mig ([email protected]) eller kommentera inlägget så ska jag hjälpa till så gott det går.

OBS! Se också: Kamerans inställningar del 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
FRIDA LARSSON
Jag är en 19 årig tjej som brinner för fotografering, photoshop och allt som hör där till. Jag älskar att vara kreativ och att få uttrycka mig på så vis. Mitt mål i livet är att kunna jobba med det jag älskar att göra. Följ gärna min utveckling här på bloggen. Här kommer du hitta allt från bilder jag har tagit, tips, och bakom kulisserna bilder, det vill säga det mesta som rimmar på foto!

KONTAKT:
[email protected]


ARKIV 2012
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.

ARKIV 2013
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.
PORTRÄTT
BARN
MODE & MODELL
DJUR
NATUR & LANDSKAP
STILLEBEN
BAKOM KAMERAN
I KAMERAVÄSKAN
FOTOGRAFERINGSTIPS
PHOTOSHOP TIPS
BLOGGDESIGN TIPS
STARTSIDAN
FLICKR
BLOGLOVIN'