Kamerans inställningar del 2

EXPONERINGSLÄGE/KAMERANS OLIKA PROGRAM
I din kamera finns det flera olika exponeringslägen eller program. Det är fyra som är relevanta i fotograferingen och som jag kommer att gå igenom.

P - Kameran ställer in slutare och bländaren. Du ställer in ISO värdet.
Det här läget är bra i de flesta situationerna, men ger inte så stor frihet i fotograferingen.

S/Tv - Kameran ställer in Bländare. Du ställer in ISO och slutartiden.
Fungerar bra när man själv vill kunna styra slutartiden.

A/Av - Kameran ställer in slutartiden. Du ställer in bländaren och ISO värdet.
Fungerar bra om du vill styra ljusinsläppet på kameran.

M
- Du ställer in allting själv.
Detta ger dig stor frihet i fotograferingen, du styr precis allting själv.

TIPS! När du använder M läget så kan det vara bra att hålla ett öga på den inbyggda ljusmätaren, som visar om bilden är över eller under exponerad.


UTLÖSARLÄGEN
På den vanliga SLR kameran finns det tre stycken utlösarlägen:

S - Enkelbild - Kameran tar en bild i taget när man trycker ner avtryckaren.

Det här alternativet är ett bra när du fotar ett motiv som du kan styra eller instruera och som kan ta feedback. När man fotar i studio är det viktigt att använda det här alternativet då blixtrarna ändå tar någon sekund att ladda och det dessutom kan lamporna gå sönder om man använder flerbildsläget.

Flerbildsläge - Kameran tar flera bilder i taget, så många bilder i sekunden din kamera klarar av.

Det här alternativet ska du välja när du fotar motiv du inte kan styra, instruera eller kommunicera med, motiv som rör på sig, motiv som är oberäkneliga och spontana som exempelvis Djur och Barn.

Självutlösare - Kameran räknar ned och tar kort när du trycker ned avtryckaren.

Det här alternativet kan du använda när du tar självporträtt eller om du fotar ett motiv med stativ och lång slutartid och vill förhindra oskärpa.


I de professionella SLR kamerorna finns det ytterligare några andra utlösarlägen:

CL - Långsam serietagning

CH - Snabb serietagning

LV, Live visning - En väldigt bra funktion när man ska fotografera från en hög eller låg vinkel.

MUP, uppfälld spegel - Ett läge som ska minimera kamerarörelser vid exempelvis telefoto eller närbildsfotografering.


LJUSMÄTARE
Kameran har tre eller fyra stycken olika inbyggda ljusmätarlägen. Ljusmätarens funktion är att mäta ljuset, hur mycket det finns och att räkna ut slutartid/bländartid i de olika exponeringslägena. Det är också till för i manuellt läge att hjälpa att ställa in dessa. Beroende på vad man ska fotografera passar olika ljusmätare.

3D-färg-matrix II - Hela bilden mäts, en inställning som rekomenderas och fungerar i de flesta situationer.

Centrum vägd - Hela bilden mäts, men inställningen prioriterar främst ljuset i mitten av bilden. Fungerar bra vid bland annat porträttfoto.

Spotmätning - Mäter endast ljuset på en mycket liten del av bilden mellan 3-10% beroende på kamera osv. Den här inställningen fungerar bra vid porträttfotografering, speciellt i motljus. Inställningen ger en korrekt mätning på motivet även om bakgrunden är mycket ljusare eller mörkare.

Utsnittsmätning - Ungefär som spotmätning, men mer avancerat och med en större punkt i mitten.


OBS! Se också: Kamerans inställningar del 1

Visitkort

Igår satte jag mig och tog tag i att designa visitkort till mig själv. Det är något jag skulle ha gjort för ett tag sen, vilket jag också har upptäckt vid tillfällen där jobbmöjligheter har funnits men inte visitkorten. Så nu var det dags i alla fall. Det tog ett bra tag att komma på hur jag skulle göra, jag ville ju såklart vara kreativ och komma på något nytt. Inspirationen kom tillslut från kamerasökaren, ovanligt nog. Det är det man kan se på sidan med text, det som går runt texten plus den lilla fyrkanten i mitten, så ser min sökare ut i mina kamera i alla fall. Jag valde sedan också att ha bilder från mitt portfolio på andra sidan av visitkortet. Tanken är väl att typ alla ska skilja sig lite från varandra och vara unika. Sen kan man också välja vilket visitkort man delar ut till vem, det vill säga att man anpassar bilden på visitkortet till kunden. Om man tar en barnfamilj till exempel, då kan man dela ut ett visitkort med barnporträtt. På så sätt så visar jag upp mitt portfolio redan innan de har hunnit titta på internet på min blogg eller flickr konto. Det var lite tankar bakom visitkortet, men vad tycker ni läsare om visitkortet?
Fotograferat med min Iphone

FRIDA LARSSON
Jag är en 19 årig tjej som brinner för fotografering, photoshop och allt som hör där till. Jag älskar att vara kreativ och att få uttrycka mig på så vis. Mitt mål i livet är att kunna jobba med det jag älskar att göra. Följ gärna min utveckling här på bloggen. Här kommer du hitta allt från bilder jag har tagit, tips, och bakom kulisserna bilder, det vill säga det mesta som rimmar på foto!

KONTAKT:
[email protected]


ARKIV 2012
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.

ARKIV 2013
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December.
PORTRÄTT
BARN
MODE & MODELL
DJUR
NATUR & LANDSKAP
STILLEBEN
BAKOM KAMERAN
I KAMERAVÄSKAN
FOTOGRAFERINGSTIPS
PHOTOSHOP TIPS
BLOGGDESIGN TIPS
STARTSIDAN
FLICKR
BLOGLOVIN'